top of page
Church Pew

SLIK FOREGÅR VIELSEN I KIRKEN

Hvem går opp kirkegulvet, hvem sitter hvor og hva skjer når?

Her får du en liten oversikt.

Tekst: Gry Anette Meiner // Bilde: Wix // Kilde: Den Norske Kirke

VIELSEN FRA START TIL SLUTT

En vanlig vielse i kirken er delt opp slik som dette:

  • Prosesjon inn

  • Skriftlesning, salmer og taler

  • Ekteskapsløfter

  • Ringer

  • Forbønn og velsignelse

  • Prosesjon ut 

 

PROSESJON INN

Hvem går opp kirkegulvet? Vanligvis er det bruden som går opp kirkegulvet mens brudgommen venter på sin kommende kone ved alteret, men det er ingenting i veien for at dere kan gå sammen. Skal dere ha blomsterpiker, brudesvenner, skal forloverne gå inn sammen med dere? Alt dette må avtales med kirketjener på forhånd.

 

SKRIFTLESNING, SALMER OG TALER

Dette er den mest kirkelige delen av vielsen. Når brudeparet og gjestene har funnet plassene sine er det velkomstord etterfulgt av en felles salme og/eller soloinnslag. Her kan man også ha personlige innslag hvor familie og venner leser vers fra Bibelen. Etter talen er det gjerne en felles salme eller et soloinnslag.​

 

EKTESKAPSLØFTER

Brudeparet kan velge mellom to ulike måter å avgi ekteskapsløftene på. Dere kan velge at presten stiller spørsmål, og dere svarer ja. Eller dere kan velge å selv si løftene ved å gjenta etter presten.

 

RINGER

Overrekkelsen av ringer skjer etter at presten har sagt "Gi nå hverandre ringene, som dere skal bære til tegn på løftet om troskap”. Dere vil nå bli erklært som rette ektefolk, og det vil være mulighet for et kyss - og kanskje en liten applaus :)

 

FORBØNN OG VELSIGNELSE

Paret går frem til alterringen, kneler og presten legger hånden på hodene deres. Presten ber en bønn for paret, og gir de velsignelse.

 

PROSESJON UT

Presten går ut av alterringen og gratulerer paret, forlovere og foreldre. Brudeparet går først ut, deretter brudepiker og svenner, så forlovere og foreldre og til slutt resten av gjestene.

Ønsker du solosang til din vielse? Jeg hjelper deg med alt det musikalske - fra planlegging til gjennomføring.

 

Ta kontakt for en uforpliktende prat - sammen finner vi den beste løsningen for deg.

Les også Hvordan velge sanger til bryllup her.

bottom of page